Vanuit de werkplaats… Hoe houd jij jouw fiets schoon in de winter?

Terug naar Nieuws & blog

Vanuit de werkplaats… Hoe houd jij jouw fiets schoon in de winter?

Om alles uit jouw fiets te halen, is goed onderhoud belangrijk. Jouw e-bike, mountainbike of racefiets heeft namelijk veel meer aandacht nodig dan alleen een jaarlijkse servicebeurt. Maar hoe onderhoud je jouw fiets? Onze fietstechnici geven jou graag advies! De ene keer met tips & tricks over het schoonhouden van een fiets, de andere keer over het vervangen van een onderdeel. Deze keer een bericht vanuit de werkplaats over…

 … Het schoonmaken van jouw fiets in de winter. 

Met een goede winteruitrusting kun je prima de hele winter door rijden.  Zelfs wanneer de temperaturen onder het vriespunt dalen. Toch moet je dan rekening houden met een één ding: Het strooizout op de weg. Want ja… pekel is niet bepaald bevorderlijk voor je materiaal. Maar is dat een reden om in deze periode niet op de fiets te stappen? Zeker niet! Alleen is een goede schoonmaakbeurt wel belangrijk. Hoe pak je dat aan?

Spoelen maar!

Pekel, modder en andere viezigheid: je wilt het zo snel mogelijk verwijderen van je fiets. Daarom spoel je allereerst de fiets af met koud water. Dit kun je in principe na elke fietsrit doen. Wel voorzichtig! Want je wilt niet dat de kwetsbare onderdelen zoals de lagers in het balhoofd, de naven, de derailleurs of de voorvork beschadigen. Gebruik daarom zeker geen hogedrukspuit. Met een zachte straal beperk je de kans dat het vet wegspuit én dat er water terecht komt op plekken waar het niet hoort. 

Is het vuil moeilijk te verwijderen? Spray dan de fiets in met een bike cleaner. Zo kun je hardnekkig vuil eenvoudig verwijderen. Het grootste voordeel van een goede bike cleaner? De lak wordt niet aangetast én is geschikt voor zowel matte als gelakte onderdelen. Is de cleaner goed ingetrokken? Spoel dan de fiets eerst schoon met koud en daarna met warm water. Zo lost de pekel op! Maar let op: ook hier is het belangrijk om voorzichtig te zijn met die waterstraal. Gebruik een microvezel handschoen of borstel om elk kiertje en gaatje van de fiets schoon te maken. En als je dan toch bezig bent… kijk gelijk even of alle onderdelen nog in goede staat zijn.

Nu jouw fiets grotendeels schoon is, ga je verder met het reinigen van de ketting en de cassette. Op de ketting spuit je een beetje chain cleaner en dit laat je een paar minuutjes intrekken. Maak in de tussentijd met een speciale tandwiel-borstel de cassette schoon en haal het vuil tussen de kransen vandaan. De chain cleaner is inmiddels goed ingetrokken en met een borstel poets je het vet er zo vanaf. Spoel het geheel schoon met warm water en droog de fiets tot slot goed af.

Verzorgen & Beschermen!

De fiets is misschien schoon, maar je bent nog niet klaar! Verzorging is dé key voor behoud van het materiaal. Smeer de ketting in met een wax smeermiddel en als je schijfremmen hebt, maak je deze vetvrij met een brake cleaner. Erg belangrijk! Zo voorkom je slijtage én gaan jouw fietsonderdelen nog langer mee. 

Voor de finishing touch spuit je het frame in met een beschermer, bijvoorbeeld met een polish wax. Hierdoor is jouw fiets vuilafstotend én beschermd tegen alle weersomstandigheden. 

Cyclon onderhoudsset

Heb je het bovenstaande gelezen en denk je nu: dat heb ik allemaal niet in huis? De onderhoudsemmer van Cyclon bevat álles wat jij nodig hebt om jouw fiets te reinigen en te beschermen! Je koopt deze onderhoudsemmer nu in onze webshop voor € 39,95 in plaats van € 79,95. 

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws & blog