Toegegeven, ik ben niet bij uitstek een enduro rijder. Dat komt ook omdat er in Nederland niet zoveel gelegenheid is om deze fiets echt goed tot zijn recht te laten komen. Maar als je toch gaat fietsen in heuvelachtig terrein, zoals de Ardennen, de Eiffel of de Franse Alpen dan is deze fiets echt adembenemend. Ik zal je uitleggen waarom.De enduro fiets is een soort kruising tussen een downhill fiets en een cross country mountainbike. Wil je echter naar beneden suizen, dan zul je eerst omhoog moeten fietsen. Op een downhill fiets is dat niet echt een plezierige klus. Op een endurofiets daarentegen kom je vrij gemakkelijk naar boven. En dan begint het echt leuke deel van je rit: de snelle afdaling. De enduro fiets geeft me door zijn geometrie, de gebruikte materialen en zijn 155 mm. lange veerweg het gevoel dat ik altijd en overal de controle heb over mijn fiets. Het zadel kan ik eenvoudig met een hendel direct verstellen, zodat ik zowel tijdens het klimmen als het afdalen de optimale zit heb.

De enduro’s zijn er in 29”, 27,5” en 26” uitvoering. Mijn voorkeur gaat er, mede gezien mijn lengte, naar uit om op een 27,5” enduro te rijden. Op die fiets kom ik het best tot mijn recht, maar ik zie om me heen ook dat de 29” enduro steeds meer terrein wint. Alle nadelen bij het dalen van deze big-wheels worden door de steeds beter wordende techniek eigenlijk geneutraliseerd. Vooral de kortere wielbasis die je een supersnel stuurgedrag oplevert geeft je het gevoel dat je de baas bent over je fiets. En dat is de belangrijkste voorwaarde om heerlijk onbezorgd naar beneden te denderen!


 


Kleding

De kleding van echte enduro rijders wijkt af van de normale mountainbike kleding. De broeken zijn wat wijder, de prints ietwat opvallender en soms wordt er met kniebeschermers gereden. Ik gebruik geen integraalhelm zoals in de downhill-scene wel gebruikelijk is, wel “lange” handschoenen met extra bescherming als je een keer valt. Juist die afwijkende kleding maakt het enduro rijden wel bijzonder. Het geeft het gevoel van een aparte community; van rijders die het anders willen doen dan gebruikelijk is. Het heeft wel iets.

 

Mijn conclusie

Enduro rijden is leuk; erg leuk zelfs! Hoewel we er in Nederland het terrein niet echt voor hebben is het de moeite waard om, als je toch een paar keer per jaar het avontuur van de steilere heuvels of bergen opzoekt, een enduro fiets te overwegen. Het geweldige uitzicht dat je hebt als je boven bent en de prachtige trail die roept dat je je naar beneden kunt storten! Op internet vind je fantastische filmpjes van de mooiste afdalingen. Wanneer je nieuwsgierig bent geworden en je overweegt om je aan deze fantastische mountainbikevariant te wagen, laat je dan in ieder geval goed voorlichten door je specialist over de voor jou juiste geometrie en kies een wielmaat die bij je past. Want als je de juiste controle over je fiets hebt is enduro rijden absoluut een feestje: zowel bergop als bergafwaarts!