s

Riva – Ledromeer

Deze zomervakantie zijn Gerbrant en ik wezen mtb-en ten noorden van het Gardameer (Italië). We zijn gestart in Riva en via de Strada del Ponale naar het Ledromeer.

 

Strada del Ponale 

Pre

De Strada del Ponale is de voormalige verbindingsweg tussen Riva del Garda en het Ledromeer. Deze weg is ongeveer 10 km lang. In 1990 na de opening van de nieuwe Agnese-tunnel tussen Riva en het Ledromeer, werd de Ponale-weg gesloten voor autoverkeer. In 2004 werd de weg heropend om fietsers, mountainbikers en wandelaars een adembenemend uitzicht te bieden op het Gardameer.

  

 

 

 

 

 

 

 

Gardameer-Ledromeer

pregaEen mooie en uitdagende route is de klim naar Monte Tremalzo. De klim kan worden gedaan via verharde lokale wegen die beginnen in Lago d'Ampola en rechtstreeks naar de pas leiden. Er kan echter ook gekozen worden voor een groot aantal trails die deels verhard zijn en deels onverhard en die vanuit de vallei lopen naar de militaire wegen die werden gebouwd door de Italiaanse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog en die gesitueerd zijn aan de zuidzijde van het Ledromeer. Andere opties zijn de klim vanuit Prè-Leano naar Passo Guil, en van Molina naar de Passo Nota. Deze routes kunnen in beide richtingen worden gereden. De route die naar beneden loopt van Caset via een zeer smal bospad naar het dal wordt alleen aanbevolen als afdaling. 

De trail die loopt via Passo Trat naar Rifugio Nino Pernici is één van de fraaiere routes aan de noordzijde van de vallei. De klim vanuit Lenzumo loopt over een steile bergweg omhoog. Na een lekkere verfrissing in de Rifugio kan er langs twee goede bergpaden worden afgedaald naar Ledromeer. Een alternatieve route loopt terug naar Riva.

 

 

 

 pregas

 

We hebben de Strada del Ponale nu 3x beklommen en wij vonden dit erg mooi. De uitzichten waren schitterend maar zoals bovenstaande foto laat zien was het ook behoorlijk klimmen.

Dit jaar zijn wij om het hele Ledromeer wezen mtb-en. De bedoeling was eigenlijk om via het noorden van het Ledromeer de bergen in te gaan en dan via een mooie afdaling weer terecht te komen in Riva. Helaas hebben wij maar een gedeelte van de beklimming gedaan omdat het te warm en voor mij ook te steil was.

Het Ledromeer is prachtig, het water is azuurblauw en erg helder. 

Onderstaand een link van de route die wij hebben gedaan. Op deze site kun je ook andere routes plannen. 

http://nl.bergfex.com/sommer/valle-ledro/touren/mountainbike/#/sommer/trentino/touren/mountainbike/37353,ponale-lago-di-ledro/

 

 

Wie heeft er nog een leuke fiets tip voor het buitenland??

 

Groetjes Gerbrant en Karin Donderwinkel