Hoewel we geen echt strenge winter hebben gehad, werd mijn motivatie om door te fietsen gedurende de wintermaanden toch danig op de proef gesteld. Het was soms best koud, er was toch ook nog wel de nodige sneeuw en gladheid en met name de wind maakte het regelmatig onaangenaam om naar buiten te gaan. Toch heb ik, achteraf gezien gelukkig, toch de nodige kilometers gemaakt op mijn BMC mountainbike.


Hoe anders is het nu: de zon is terug, de temperatuur loopt zienderogen op en de vogels fluiten weer hun hoogste lied. En hoewel de etappes in de Tireno-Adriatico nog deels in winterse omstandigheden wordt verreden en zelfs de “rit naar de zon” onder herfstcondities plaatsvind, zie je dat het aantal wielrenners dat de buitenlucht opzoekt sterk toeneemt. En dat stemt we vrolijk. Sterker nog; het stimuleert om zelf ook weer grotere ritten te gaan maken. Met de club of alleen, het maakt eigenlijk niet uit. Kilometers zijn kilometers.

Ik heb mezelf de laatste jaren, door schade en schande wijsgeworden, wel aangeleerd om het tempo in die eerste weken nog al te hoog te laten zijn. Nu telt eigenlijk alleen het aantal kilometers dat je maakt en niet zozeer de snelheid die je bereikt. Een groot gevaar van te snel rijden is dat je je lichaam te veel belast of zelfs overbelast. Daar heb je verderop in het seizoen alleen maar last van. Een gevoel van opgebrand zijn, een futloos of zelfs moe gevoel in je lijf kan het gevolg hiervan zijn. Ik bouw dus met mate op en daarmee behoud ik het plezier in het fietsen.

Voor wat betreft mijn kleding let ik erg sterk op de omstandigheden van die dag. Op zondagmorgen kan het nog best fris zijn, terwijl het later in de ochtend snel kan opwarmen. Dat vraagt om een “flexibele” outfit. Armstukken, beenstukken, een licht jack dat je gemakkelijk in je achterzak kunt opvouwen, een mutsje onder de helm… het zijn allemaal kledingitems die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken en die je kunnen behoeden voor onderkoeling of oververhitting.

Al met al belooft het weer een prachtig seizoen te worden met veel fijne en veilige kilometers. Op naar een topconditie!