Het is een jaarlijks terugkerende innerlijke strijd: fiets je door tijdens de winter of kies je voor rust en vermijd je de gure kou? Ik moet eerlijk zeggen dat het na een lang seizoen op de weg dat van maart tot eind oktober heeft geduurd best aantrekkelijk is om even niet te fietsen. In ieder geval niet met de intensiteit en het aantal kilometers van de voorjaars- en zomermaanden. Aan de andere kant is het eigenlijk ook geen optie om vier maanden lang helemaal niets te doen. Niet in de laatste plaats vanwege het onvermijdelijke effect dat dit heeft op m’n gewicht. Maar ook omdat de consequentie hiervan is dat je in het voorjaar weer vanaf nul begint met het opbouwen van conditie en snelheid.

 

De oplossing ligt voor mij in het mountainbiken. Een heerlijke andere discipline die me in een andere omgeving brengt, die mijn techniek verbetert en die voor mij de ideale combinatie van inspanning en ontspanning biedt. Het mountainbiken in deze omgeving (Postbank, Montferland, Rijk van Nijmegen) biedt uitgelezen kansen om op een leuke manier zinvol bezig te zijn: juist in de wintermaanden. Dat het in die maanden kan regenen, hagelen en sneeuwen maakt op de mountainbike eigenlijk niet zoveel uit. Ieder weertype heeft zo zijn charmes en op een mountainbike mag je ongestraft vies worden! Na afloop de fiets goed schoonmaken, heerlijk douchen en met een voldaan gevoel genieten van een kop warme chocolade of thee. Wanneer het bos echt te slecht is (wat niet snel het geval is) dan biedt de weg in het uiterste geval nog uitkomst.

 

Omdat snelheid en afstand op de mountainbike voor mij van veel minder belang zijn dan op de racefiets geeft mountainbiken mij iets ontspannends! Onder het motto “niets moet en alles mag”, trap ik zo bijna ongemerkt de nodige kilometertjes weg in november, december, januari en februari. Toch zorgt deze winterbeweging er niet voor dat ik bij de start van het voorjaar moe of uitgeput het nieuwe wegseizoen in ga. Integendeel: het nieuwe wegseizoen start ik na zo’n winter juist fris. Mijn basisconditie is op peil en dat geeft een machtig gevoel!

 

Wat mij betreft is mijn mountainbike het perfecte middel om de winter gezond en sportief door te komen. Het groepje van mijn toerclub dat ook op de mtb rijdt, zorgt via de groepsapp voor de nodige inspiratie en motivatie (als ik een keertje niet zoveel zin heb om te gaan). De gezelligheid staat bovendien boven alles tijdens deze ritten. Mountainbiken is een absolute aanrader voor alle wielrenners die nog twijfelen!