De voordelen van een e-bike

Elektrisch fietsen is met een grote opmars bezig. Maar waarom is deze nieuwe manier van vervoer nou zo populair? Laten we de voordelen van het elekrtisch fietsen eens op een rijtje zetten.

 

Goedkoper

Afhankelijk van de fiets die u kiest en de bijbehorende accu en motor kost het opladen van de accu tussen 0,05 en 0,10. Daarmee kun je, ook weer afhankelijk van de accu en van de trapondersteuning, tussen de 50 en 150 km. fietsen. Om 100 kilometer te kunnen rijden met een benzineauto betaal je (bij een verbruik van 1:15 en een literprijs van 1,75) ruim 11,00 om dezelfde afstand te kunnen afleggen. De kosten voor het verbruik van een elektrische fiets bedragen dus nog geen 1% van de kosten van het verbruik van een auto.

Wanneer je jaarlijkst 5.000 kilometer zou afleggen (nog geen 100 kilometer per week) op een elektrische fiets in plaats van met de auto, dan is de besparing op jaarbasis aan brandstof minimaal 545,00 (550,00 benzine voor de auto en 5,00 aan elektriciteit voor de fiets).

Daarnaast zijn de onderhouds-, verzekerings-, en belastingkosten van een auto vele malen hoger dan die van een elektrische fiets. Datzelfde geldt voor de aanschaf- en afschrijvingskosten: Voor een kleine auto betaal je al snel 10.000,- en voor een elektrsche fiets zijn de aanschafkosten vaak nog geen ⅓ deel hiervan.

De kosten voor het parkeren van de auto zijn in de grotere steden in Nederland steeds hoger. Voor het stallen van de fiets wordt vaak niets of slechts een klein bedrag gevraagd. Bovendien zijn in de meeste grotere steden fietsenstallingen veelal dichtbij het stadscentrum geplaatst waardoor de resterende loopafstand klein is.

 

Gezonder

 

Feit is dat wanneer je fietst, je je spieren veel meer activeert dan wanneer je een auto bestuurt. Ondanks het feit dat je minder kracht  hoeft te zetten om je elektrische fiets in beweging te zetten en te houden dan dat je dat bij een gewone fiets zou moeten doen, is ook het fietsen op een elektrische fiets een gezonde activiteit. Dit gezondheidsaspect wordt nog eens versterkt door het feit dat wanneer mensen een elektrische fiets hebben ze vaker fietsen en gemiddeld ook meer kilometers afleggen.

Met een elektrische fiets kom je snel, ontspannen en zonder nat bezwete rug aan op je bestemming.
 

Beter voor het mileu

De uitstoot van een elektrische fiets is natuurlijk nul. Het opwekken van de energie die nodig is om de accu op te laden zorgt natuurlijk wel voor uitstoot. Nieuwe energiebronnen als windenergie en zonne-energie zijn daarentegen in opkomst en zorgen voor aanzienlijk minder Co2 uitstoot.

Een brandstofauto stoot als hij rijdt altijd Co2 uit. Bovendien kost het produceren en transporteren van fossiele brandstoffen ook energie waarbij Co2 uistoot plaatsvindt. De uitstoot tijdens een ritje van 100 kilometer met een (kleine) benzineauto is zo’n 8800 gram CO2. Voor een grotere en zwaardere auto is dat meer. 

Wanneer je met je fiets stilstaat, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht, dan verbruikt de fiets geen elektriciteit. Wanneer een auto stilstaat, bijvoorbeeld in een file of voor een verkeerslicht, en de motor blijft draaien, dan is de uitstoot nog steeds aanwezig.  


Sneller

In steeds meer situaties is de elektrische fiets een sneller vervoermiddel dan de auto. Dat komt vooral door de aanleg van zogenaamde snelfietspaden, het grote aantal files in Nederland en het groeiende parkeerprobleem. Snelfietspaden zijn brede fietspaden met een soepel lopend asfalt waarbij de fietser vaak voorrang heeft op het overige verkeer en het aantal verkeerslichten en kruisingen zo beperkt mogelijk is gehouden. In onze regio vindt je zulke fietspaden op dit moment al van Zevenaar naar Arnhem en van Arnhem naar Nijmegen.  


Voor wie is de elektrische fiets bij uitstek geschikt?

  • Voor iedereen die een of meerdere malen per week naar zijn werk gaat.
  • Voor iedereen die het leuk vindt in zijn vrije tijd lekker te toeren en onafhankelijk van de wind altijd een ondersteuning wil hebben.