Afgelopen maandag was ik heerlijk aan het trainen op mijn racefiets over de Hoge Dijk in Schoonhoven. Ik sta nog altijd versteld hoeveel fietsers er rijden zonder een helm op hun hoofd. Want naar mijn mening is dat toch wel één van de belangrijkste Must Have's voor jou als fietser. In deze blog schrijf ik over hoe belangrijk het is een helm te dragen en geef ik een aantal tips voor het aanschaffen van een fietshelm.

 

Waarom is het zo belangrijk om een helm te dragen?                                                             

Veel wielrenners en mountainbikers dragen tijdens trainingsritten geen helm. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje; een tak op de weg, een overstekende hond of autodeuren die plotseling openslaan. Draag dus een helm! Ook als je recreatief aan het wielrennen of mountainbiken bent, in je eentje of in een groep!

Het is erg belangrijk omdat de kans groot is dat je bij een val een groot gedeelte van de klap met je hoofd op zult vangen. De helm zorgt er dan voor dat de klap verdeeld wordt over een groter oppervlak en je zo beschermd tegen hoofd- en/of hersenletsel. Hoewel een helm niet alles kan voorkomen, kan het wel je leven redden bij een ongeluk. Een helm verminderd in ieder geval de impact en zo dus ook de gevolgen.

Ook is het belangrijk na een val je helm goed te controleren! Want ookal ziet het er niet naar uit dat de helm geen schade heeft geleden, kunnen er van binnenuit wel kleine haarscheurtjes zijn ontstaan. Het 'piepschuim' kan vervormen, waardoor de schokbestendigheid van het kunststof niet meer werkt zoals het hoort. Daardoor breekt de helm sneller en beschermt hij je hoofd niet meer voldoende bij een val.

 

 

Waar bij moet je letten bij het kopen van een helm?

1. Kies de juiste soort helm:

Racefiets helm: een racefietshelm onderscheidt zich door zijn aerodynamische vormgeving en zijn relatief lage gewicht. Alles is er bij dit soort helmen op gericht om maximale bescherming te bieden met een minimum aan gewicht.

Mountainbike helm: deze kennen bijna dezelfde eigenschappen als racefietshelmen: een laag gewicht, veel ventilatiegaten en ultieme bescherming. Doorgaans beschikken mountainbikehelmen over een vizier, die je beschermt tegen laaghangende takken, regen en modder. Een mountainbike helm is vaak wat dieper uitgesneden waardoor vooral je achterhoofd wat beter beschermd is.

 

2. Kies de juiste maat helm:

De maten van helmen zijn gerelateerd aan je hoofdomtrek. Zo zijn er helmen met een universele maat verkrijgbaar, maar ook helmen met maat keuzes: S/M/L/XL

  • Het is belangrijk dat de helm goed blijft zitten als je met je hoofd schudt.
  • De helm moet goed over je slaap heen passen en ongeveer 2 cm boven je wenkbrauw zitten.
  • Zet de helm horizontaal op je hoofd en niet te ver naar voren of naar achteren.

 

3. Pas meerder helmen, omdat elk merk anders is.

Kies voor een helm die jou het meest comfortabel en prettig zit.

 

4. Let goed op het sluit systeem aan de achterzijde en dat de bandjes goed aansluiten.

Er kan erg veel verschil zitten in het matteriaal van de bandjes en de sluitingen waarmee je deze kunt stellen. Ook het sluitsysteem aan de achterzijde; de ene werkt met een handige draai sluiting, de andere met een schuifsluiting. Let ook op de kleine details, zo is er bij de dameshelmen van specialized een speciale ponytail Hairport die het dragen van een helm makkelijker maakt voor dames met lang haar.

5. Koop een helm die voldoet aan de 'EN1078' norm.

Deze norm zorgt ervoor dat de helmen uitvoerig getest zijn en je 100% zeker weet dat ze een optimale bescherming bieden.